Vad kostar det att byta tak? - Översikt över takbyte kostnader i Sverige

När det kommer till att äga och underhålla ett hus är taket en av de viktigaste delarna. Det fungerar som ditt skydd mot väder och vind, dess skick påverkar husets värde, samt är grundstenen för säkerhet och komfort.

Därför är det av yttersta vikt att förstå vad som krävs för att byta tak och de kostnader som är förknippade med detta. I denna artikel kommer vi som takläggare att gå igenom kostnaderna för takbyte i Sverige. Här kan du lära dig mer om olika taktyper samt kostnader och faktorer som påverkar prisbildningen.

Vad påverkar priset för att byta tak?

Följande faktorer är några delar som påverkar slutpriset för att byta och lägga om tak.

 

Takets skick: Ett av de mest avgörande faktorerna är det nuvarande skicket. Ju mer skadat eller slitet det är, desto mer omfattande och kostsamt blir takbytet.

Takets material: Priset på takläggningen varierar även beroende på vilket material du väljer för ditt nya tak. Olika material har olika prisnivåer, men sedan finns det även olika prisklasser inom varje taktyp. Exempelvis så finns olika variationer av takpannor av tegel, som skiljer sig i utseende, form och slutligen även kostnaden.

Takets storlek och komplexitet: Ett större tak med fler vinklar, eventuella skorstenar eller takfönster kommer att kräva mer arbete och material, vilket påverkar kostnaden.

Eventuella tillägg: I vissa fall, beställs särskilda tillägg och önskemål som till exempel nya takfönster, renovering av ventilationshuvar eller plåtinklädnad av skorsten. Detta är även faktorer som läggs in i slutkostnaden.

Ytterligare arbete: Om det krävs renoveringar/reparationer av takstolar, underliggande trä eller andra komponenter i takstrukturen, kommer detta också att påverka kostnaden.

Val av entreprenör: Slutligen så påverkar givetvis valet av takläggare priset. Skillnader i kvalitet och erfarenhet kan leda till variationer i prisuppgifter.

När bör du överväga en takomläggning?

Om taket ser slitet ut, kanske t om läcker eller om ni regelbundet behöver renovera taket så bör man absolut fundera över att lägga om taket. Var det länge sedan senaste takbytet så kan det vara av fördela att ta kontakt med oss för en takbesiktning och kostnadsfri offert. 


Eftersom att olika taktyper har olika livslängder, så har vi tagit fram en artikel om olika taktyper och just detta ämnet i vår artikel om “Hur ofta ska man byta tak”?

Priser för olika taktyper

Tabellen nedan kan ni på ett ungefär se vad ett enkelt takbyte kostar, utan hänsyn till eventuella tilläggstjänster eller hänsyn till val av specifika pannor. Med enkelt takbyte/takomläggning så syftar vi på ett tak som inte har så avancerade moment, eller extra tilläggstjänster. Specifika takpannor syftar vi på att det just finns olika prisklasser för pannor inom vardera taktyp. Dessa priser gäller innan eventuellt ROT-avdrag.

Betongtak

Betongtak

Från 1500 kr/kvm²

Tegeltak

Tegeltak

Från 1700 kr/kvm²

Plåttak

Plåttak

Från 1900 kr/kvm²

Papptak

Papptak

Från 1100 kr/kvm²

Betongtak pris

Hos Kombyggtak ligger kostnaden för att byta tak med betongpannor från ungefär 1500 kronor per kvm².

Tegeltak pris

När det kommer till pris för tegeltak så räknar vi att det kostar från 1700 kronor per kvm² av taket.

Plåttak pris

Priset för takläggning av plåttak startar kring 1900 kronor per kvm². Men som tidigare nämnt varierar det för just ditt specifika fall.

Papptak pris

Pris för en omläggning eller byte till takpapp brukar vi räkna på från ungefär 1100 kronor per kvm². Kostnaden att lägga om just papptak är det som brukar vara det billigaste alternativet.

Väldigt viktigt att tänka på

Priset varierar från fall till fall - få en personlig och kostnadsfri offert från Kombyggtak!

Vi vet att det kan kännas som en djungel för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att välja rätt när man står inför ett val av takläggare. Vi vill därför göra denna process så enkel och smidig som möjligt, genom att erbjuda kostnadsfria offerter samt ordna platsbesök med besiktning av ert tak. Genom detta kan vi ge en mer rättvis bild för takbytet.

 

Ta kontakt med oss idag så berättar vi hur vi kan hjälpa er på bästa sätt!

Kontakta oss för rådgivning och kostnadsfri offert!

  Namn *

  Telefon *

  Email *

  Adress + Ort *

  Beskriv ert behov, förutsättningar, m2 och adress

  Bifoga gärna eventuella dokument, bilder eller ritningar